Monday, 15 August 2011

MeCook : Puding Jagung

Resepi utk Cik Puan Ninie yang gigih memasak di UK sinun. Lepat pisang in UK adalah sgt kena tabik spring, aku yang ada pokok pisang dapat daun free pun tak terbuat (sebab leh order ngan MIL jek hehe).

This is my version altered to family tastebud, agak gooey and gel-like but still boleh potong, feel free to experiment.

1 cawan tepung kastad
1 tin jagung manis
1 tin susu cair (400ml)
1 cawan gula (I normally put only 3/4 cup)
2 cawan air
1 sudu teh esen vanilla (optional, juz to hide the 'custard-y' taste)

* Kalau nak keras lagi, add more custard

Campur semua and put on slow fire, kacau sampai pekat dan berkilat.

4 comments:

idasm said...

M.. Mudahnya!!

Tukang Campak said...

hehe ye sgt mudah sbb tu org suka jual kat bazar and biasanya no santan or susu sbb 1. murah, 2. susah nak basi

Mrs.NZ said...

Oyeahhh time kasih kak zie yg cute..pasti cuba dengan semangatnya weekend ni.hihi

p/s kalau jadik i letak kredit nama u besar2 kat blog.hahaha!

Tukang Campak said...

Ninie : Kalau tak jadik, ko diam2 je tau... :P